Arktinen arkki. Ihmisten ja eläinten sopeutuminen arktiseen ympäristöön: luonnon ja kansan suorittama valinta

Projekti: Yhteisrahoitteinen projekti

Projektin kuvaus julkisessa portaalissa

Arktinen arkki –projektissa tutkitaan eläinten sopeutumista pohjoisiin olosuhteisiin monimutkaisena biologisena ja kulttuurisena prosessina, johon ovat vaikuttaneet sekä arktinen luonto että ihmiset. Ikiaikaisen kansanperinteen noudattamisella on ollut suurempi vaikutus arktisen alueen eläinten ilmentäviin ominaisuuksiin kuin jalostusorganisaatioiden ja muiden instituutioiden ohjaamalla eläinten valinnalla. Jokaisella etnisellä ihmisryhmällä, joiden perinnettä ja yhteisöjä Arktisessa arkissa tutkitaan, on suullisesti sukupolvelta toiselle siirtyviä myyttejä ja legendoita sopivimpien eläinten valinnasta. Ihmiset ovat edistäneet kesytettyjen eläinten sopeutumista vaativiin ympäristöolosuhteisiin, mikä on edellyttänyt läheistä ihmisten ja eläinten välistä kumppanuutta.

Luonnon ja ”kansan” suorittaman valinnan tuloksena arktisen alueen kotieläimet ilmentävät aineenvaihduntaan, rakenteeseen ja lisääntymisbiologiaan liittyviä sopeutumia.

Projektissa tarkastellaan arktisten alueiden kotieläinrotujen geneettistä ainutkertaisuutta vertaamalla niitä eteläeurooppalaisiin (portugalilaisiin) nauta- ja hevosrotuihin.

Lisätietoja hankkeen kotisivulta.
LyhytotsikkoArc-Ark Human-animal adaptations to the
AkronyymiARC-ARK
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/01/201531/12/2018

Rahoitus

  • Suomen Akatemia: 318 725,00 €

ID: 340376